Suun hygienia ja sen vaikutus muuhun terveyteen?

Hammashoito on varmasti meille monelle todella inhottava ajatus, ja jostain sitä aina löytää syyn, ettei hammaslääkäriin tarvitse mennä. Itse olen kuulunut tähän samaan kategoriaan, kunnes toista lasta odotettuani tajusin, että suu on se tärkein paikka pitää aina siistinä ja puhtaana ja siihen ei todellakaan riitä pelkkä hampaidenpesu aamuin illoin.

Minä kerron teille mun tarinan.

Odotin toista tytärtäni Isabellaa, ja kuten kaikki odottavat äidit tietävät, äidin suu on kovilla raskauden aikana.

Raskauden aikana suu happamoituu muuttuneen hormonitoiminnan vuoksi. Syljen pH laskee, mikä aiheuttaa hampaiden kiilteen liukenemista sylkeen. Suun terveydelle haitallisten bakteerien (mutans-streptokokkien ja laktobassillien sekä hiivasienen) määrä lisääntyy raskauden loppuvaiheen ja imetyksen aikana. Ikenien verenvuototaipumus lisääntyy johtuen raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista naisen elimistössä. Pienikin määrä plakkia hampaan pinnalla voi laukaista voimakkaan tulehdusreaktion. Jos raskaana olevalla naisella on jo entuudestaan hoitamaton krooninen ientulehdus tai parodontiitti eli kiinnityskudosten sairaus, voi hormonaalinen muutos pahentaa niitä. Lähde: tohtori.fi

Jouduin varaamaan ajan akuutisti hammaslääkäriin kovien särkyjen vuoksi, ja yllätyksenä suussani oli kolme isoa reikää ja runsaasti hammaskiveä eli bakteeria. Yksi reikä oli melkein niin paha, että juurihoito olisi ollut seuraava vaihe. Onneksi vältyin siltä. Suuni hoidettiin kuntoon, ja siitä asti olen ollut enemmän kuin tunnollinen hampaidenhoidon kanssa. Joka kerta, kun menen hammashoitoon, on pieni jännitys vatasanpohjassa, ja kieltämättä sitä jossain takaraivossa miettii, miten sen voisi välttää. Tyhmää ajattelua, mutta uskon, että moni kamppailee samojen ajatusten kanssa.

On tärkeää löytää se oma luottohammaslääkäri, joka tuntee sinut ja kipukynnyksesi. Näin hoidosta tulee huomattavasti siedettävämpää.

Itse käyn vähintään neljä kertaa vuodessa poistamassa hammaskivet ja hampaisiini tehdään ylläpitävä valkaisu. Näin suuni on aina puhdas ja sitä kautta myös muu terveyteni. Olen löytänyt hyvän ja perusteellisen paikan, jossa hoidan hampaani ja jonne menen aina hyvillä mielin. Hoitajani sanoo minulle suoraan asiat, hyvät sekä huonot. Ymmärrän itse, mikä on tilanne suussani ja missä pitää petrata. Minä en tupakoi, en juo limuja tai energiajuomia ja silti joka kerta puhdistus on tarpeellinen. Miettikääpä ihmistä, joka ei ole vuosiin käynyt poistattamassa hammaskiveä? Kuinka paljon bekteereja hänen suussaan on?

GLOSS HYMY

Snellmaninkatu 19-21 A                            ma-to  8-20
00170 HELSINKI                                        pe       8-15.30
Puh. 010 387 8270                                    la        10-15
info(at)glosshymy.fi

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa ihmisen kokonaisterveyteen, sillä suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleissairauksiin. Hoitamattomat hampaat saattavat aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Ientulehdus on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, joka lisää sydän- ja aivoinfarktin vaaraa. Suun bakteerit voivat levitä verenkierron kautta myös elimistön vaurioituneisiin kohtiin.

Huolehdi suusi ja hampaidesi terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti hammashoidossa. Parhaat hoitotulokset karieksen aiheuttamia vaurioita vastaan saadaan pitkillä hoitosuhteilla, jolloin hammaslääkärisi voi antaa juuri Sinun tarvitsemaa hoitoa. Suun alueen sairaudet voivat edetä pitkälle oireettomina. Siksi kannattaa sopia, että oma hammaslääkäri kutsuu tutkimukseen säännöllisin väliajoin. Säännölliset tarkastukset vähentävät myös hammashoidon kustannuksia. Lähde: tohtori.fi

Nämä ovat asioita, joita tulisi todella miettiä.

"Minä uskallan jutella ja hymyillä täysillä, uskallatko sinä?"

XXX