Tapaninpäivän hiihto - luistelu vain perinteinen?

Processed with VSCO with s2 preset img_5614Processed with VSCO with s2 presetProcessed with VSCO with s2 preset

 

Tapaninpäivän tanssien sijaan minä aloitin aamun Tapaninpäivän hiihdolla. Täällä on ollu ihan täydelliset kelit ulkoaktiviteeteille. Pieni  pakkanen  ja puissa roikkuva valkoinen lumi, näky on todella kaunis ja mieltä rauhoittava.

Viime talvena sain Fischeriltä haasteen missä lupasin hiihtää vähintään 100km. Tämä haaste ei toteutunut, koska etelässä ei yllätys yllätys ollut lunta maassa ja lapissa ollessa aika kului enimmäkseen rinteessä.

Tänä vuonna päätin että aloitan aamut  pienellä hiihtolenkillä  ja samalla opettelen hiihdon saloja ja saan viime vuonna jääneitä kilometrejä kasaan. Vaikka nyt ei ole edes kyse haasteesta, haluan oppia hiihtämään hyvin.

Hiihto on ihan uskomattoman tehokas ja monipulinen laji ja suosittelen tätä kyllä ihan kaikille. Hiihto on hyvää treeniä pakaralle, takareisille, keskivartalolle, selälle, olkapäille ja tietysti hapenottokyky kehittyy.

Erityisesti pakarat ja olkapäät kehittää tässä lajissa sitä oikeaa käyttövoimaa.

 

Perinteinen vai luistelu?

Monelta varmaan löytyy autotallista tai kellarista jotain vanhoja suksia minkä historiasta ei ole mitää käsitystä. Saatika onko ne tarkoitettu perinteiseen hiihtoon vai luisteluun?

Hiihtämään lähteessä usein puetaan liikaa päälle ja lenkki loppuu lyhyeen sen takia että olo on yksin kertaiseti tukala.

Tekninen puku esimerkiksi talvijuoksuun tarkoitettu asu sopii hyvin myös hiihtolenkeille. Pipo päähän, hyvät hanskat ja lämpösukat monon sisään.

Viime talvena kun mietin haluanko hiihtää perinteistä vai luistelua, valitsin perinteisen tyylin sukset. Mulla on Fischerin RCR CROWN malli , mikä on yksi suosituimmista vaihtoehdoista maailmancup-malleille. Voimakas potku ja miellyttävä liuku tekevät tästä suksesta erinomaisen kumppanin hiihtomaratonien haasteisiin!

Maratoneista minun kohdalla ei voi vielä puhuakaan, mutta kovaa vauhtia siihen suuntaan mennään.

Mitä enemmän suksilla olen, sitä varmempi olen valinnastani. Perskaa siis  hiihdetään  tämäkin talvi.

 

Voiko hiihtämällä pudottaa painoa?

Tänään aamulla lenkillä  tuli tehtyä paljon erillaisia huomioita ja yksi niistä oli se, että pohdin miten tehokas liikuntamuoto tämä on ylipainoisille.

Hiihto on nivelystävällinen laji ja kuluttaa energiaa tehokkaasti.  Samaan aikaan tässä lajissa työskentelee jatkuvasti pakarat ja keskivartalo, mikä tarkoittaa sitä että kun se kuluttaa se samalla kiinteyttää näitä kriittisiä ongelma-alueita.

 

Toinen huomio minkä tein, oli lonkan liikkuvuuteen liittyvä  harjoitus.  Tämä laji toimii myös siinä erinomaisesti.

Jokaisella vedolla saat lonkkaan hyvän venytyksen ja näin ollen esimerkiksi juoksijoille, joilla usein lonkat on todella jumissa tämä laji toimii hyvin.

Tässä minun 5 syytä miksi lähteä  hiihtoladuille:

  • painonpudotus
  • liikkuvuus
  • kehittää hapenottokykyä
  • kehittää kestävyys voimaa
  • kehittää kehonhallintaa

Energistä Tapaninpäivää kaikille <3

XXX