Probiootit ja entsyymit suoliston tueksi?

Useissa tutkimuksissa on todettu aivojen olevan yhteydessä meidän suolistoon.  Niin hullulta kun se kuulostaakin, ajatellaan että suolistossa on toiset aivomme.

Suolistossamme asustaa iso joukko erilaisia mikrobeja, mm. bakteereja, sieniä ja hiivoja. Niistä puhutaan yhteisnimellä suolistofloora. Nämä bakteerit vaikuttaa kaikkeen meissä.

Suolistofloora on muun muassa osallisena toimessa, jossa elimistö valmistaa aivoille välttämättömiä välittäjäaineita. Aivojen välittäjäaineet ovat yhteydessä esimerkiksi mielialoihin. Mielen hyvinvoinnin kannalta on  tärkeää pitää huoli myös suoliston hyvinvoinnista. On sanomattakin selvää että myös aivojen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi myös suoliston toimintaan. Esimerkiksi aivojen käynnistäessä stressireaktion, ulottuu vaikutus suolistoon asti.

Syksy on aikaa jolloin meidän jaksamista ja mielialaa koetellaan todella, siksi  kirjoitan aiheesta.

Huomaan itse aina pari kertaa vuodessa olevani samassa tilanteessa. Tuntuu että vatsaani on muuttanut joku ylimääräinen asukki, vaikka ruokavaliossa ei mikään ole muuttunut. Vuosia asiaa  tutkiesani,  olen päätynyt siihen lopputulokseen että vain ylläoleva vaikuttaa asiaan.  Salaa hiipivä uupumus ja stressi  vaikuttaa suolistoon. Aivot ovat selkeästi  tunteiden, vireyden ja mielialan lähde - hyvässä ja pahassa.

Entsyymit avuksi suoliston hyvinvointiin

Yksi parhaita tapoja pitää huolta itsestään on nauttia monipuolista ja terveellistä ruokaa, josta keho saa tärkeitä ravinteita ja rakennusaineita. Monipuolisen ravinnon nauttiminen on kuitenkin vaikeaa, jos kehon ruoansulatusjärjestelmä ei toimi normaalisti. Syy vaivoihin yleensä on entsyymien puutos.
 Nauttimamme ravinnon pilkkoutumisesta huolehtivat lukuisat eri entsyymit, joita mm. haima erittää. Niistä jokainen huolehtii omalta osaltaan eri ravintoaineiden, eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan pilkkoutumisesta sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy käyttämään ne hyväkseen. Eli jos entsyymejä ei saada tarpeeksi, syntyy oireet.
Mitä useammassa tutkimuksessa myös suositellaan entsyymejä säännölliseen käyttöön. Itse otan ne käyttöön aina näinä  aikoina,  juurikin suoliston avuksi. Yritän välttää stressiä ja pitää itsestäni ja lapsistani erityisen hyvää huolta. Tarkkaillaan mitä syödään,  huolehditaan riittävästä unesta ja pidämme energiat hyvinä.
Jos yhtään kuulostaa että samat oireet vaivaa, suosittelen lisäämään entsyymit ruokavalioon. Meidän pitää pitää istsestämme hyvää huolta, eikö?
XOXO