Tärkeitä asioita suolistosi hyvinvointiin!

Kuva: Lili Nissilä / @lilinissila

Kuva: Lili Nissilä / @lilinissila

Kun meidän kehossa on kaikki hyvin, näkyy se vahvasti ulospäin. Me ollaan viisas kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, kuten elämässä muutenkin.

Kun ahdistaa ja stressaa, reagoi usein meidän vatsa siihen ensimmäisenä. Kun palaset on kohdallaan ja ajatus on kirkas, toimii usein kehokin.

Mä olen nyt paasannut tästä suoliston hyvinvoinnista ja paasaan vielä vähän lisää, koska se on next step kun ollaan opittu ymmärtämään ravinnon merkitys ja opittu löytämään tasapaino kaiken kanssa ( ravinto, treeni, uni, työ, perhe etc… ) .

Mä olen vahavasti sitä mieltä että nykyajan arki on hyvin haastavaa monellakin tavalla. Meistä vaaditaan enemmän kuin koskaan ja joka päivä pitäisi olla esimerkillinen ja loistaa. Vaikka tästä suorittamisesta puhutaan paljon, on se valitettavasti nykymaailmaa.

Tämähän tarkoittaa automaattisesti sitä että meidän on oltava terveitä, energisiä ja erityisesti läsnä, jotta pystytään kantamaan tää kaikki kunniallisesti.

Vai mitä?

Meidän on pakko opetella oman kehon heikkoudet ja vahvuudet perinpohjin ja siihen kuuluu myös mm. unen lisäksi suoliston hyvinvointi. Kuullostaa varmasti kauhealle monen mielestä, mutta näin se asia vaan on.

Ruokavalio vaikuttaa suolistoon isosti , mutta mun kokemuksen mukaan sen rauhoittaminen ns. nollaaminen vaatii enemmän kun vaan hyvä ruokavalio. Joskus on vaan otettava ns. järeämmät aseet kehiin. On tehtävä isoja muutoksia, jotta asiat paranee.

Tämä on vaihtoehto, hyvä sellainen minkä minä olen todennut toimivaksi.

Alla kuusi asiaa mitkä vaikuttaa vahvasti suoliston hyvinvointiin.

1) Hyvät bakteerit, maitohappobakteereiksi tai probiooteiksi yleisesti kutsutut, ovat tärkeitä suoliston limakalvojen kunnossa pidossa. Kun niitä on riittävästi suolistossa, ne ylläpitävät suoliston immuunipuolustusta. Terve mikrobisto voi muuttaa teollisen ruoan ja lääkkeiden kemiallisia koostumuksia, tuottaa ja hajottaa vitamiineja, hajottaa ravinnon myrkkyjä ja estää tautia aiheuttavien bakteerien ja hiivojen kasvua.

2) Ruoka-aineet, vältä tämän ruokavalion aikana sellaisia ruoka-aineita, jotka ovat lisänneet oireitasi. Oireita saattaa pahentaa esimerkiksi runsasrasvainen ja vahvasti maustettu ruoka, palkokasvit, sipuli, paprika, kotimaiset gluteeniviljat (ruis, vehnä, ohra), maitotuotteet, sokerit. Monestikaan ei ole kyse ruoka-aineallergioista vaan suolen limakalvon ollessa huonossa kunnossa se herkistyy tietyille raaka- aineille.

3) Vatsahapot, jos vatsasi ja ravinnetasapainosi ovat riittävän hyvässä kunnossa solut tuottavat vatsahappoa. Vatsahappo pilkkoo ruokaa, jolloin keho voi käyttää hyväkseen ruoasta irrotettavat ravinteet. Lisäksi vatsahapot toimivat suoliston suojana, ne estävät mahassa mikrobeja ja haitallisia bakteereja. Vatsahapot ovat siis tärkeässä roolissa suolistosi hyvinvoinnissa. Alhainen vatsahappotaso on hyvin yleinen harmi. Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, liiallinen hiilihappopitoisten juomien nauttiminen, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syönti, teollisesti käsitelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Voit itse testata mahalaukkusi happamuutta varsin yksinkertaisesti ja luotettavasti. Kun ruoansulatusvaivoja tuntuu, nauti ruokalusikallinen omenaviinietikkaa tai sitruunamehua. Jos vaivat helpottuvat tai häviävät kokonaan, kyse voi olla liian vähäisistä mahahapoista. Jos taas tunnet poltetta ylävatsassasi omenaviinietikan nautittuasi, on se merkki, että vatsahappotasosi on kohdillaan.

4) Oikeanlaiset rasvat, ehkäisevät tulehdusta suolistossasi. Kalaöljyn käyttö ehkäisee ruokatorven ja mahalaukun limakalvovaurioita. Kalaöljyn Omega-3- rasvahapoilla on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Yhdessä oliiviöljyn kanssa nämä kaksi öljyä edistävät terveyttäsi merkittävästi.

5) Ruoansulatusentsyymit Ruoansulatusentsyymit auttavat kehoa sulattamaan rasvoja, proteiineja ja hiilihydraatteja. Ruoansulatusentsyymin ottaminen aterian yhteydessä tukee optimaalista ruoansulatusta.

6) Ravintokuitu (prebiootti), eli imeytymätön hiilihydraatti ei hajoa ohutsuolessa, jolloin se lisää ulosteen massaa, pehmentää sen rakennetta ja lisää kulkeutumisnopeutta suolistossa. Kuiduissa on mm. rasvahappoja, jotka ovat elintärkeitä suoliston limakalvon terveydelle.

Pidetään itsestämme hyvä huoli, jookos?

xxx

Martina